Macera 80 yılların başında , her elektroniğe yeni merak saranlar gibi hikaye bir adet pil bir miktar kablo ve bir el feneri ampulü ile başladı. Bitmez tükenmez bir merakla her elektronik cihazın içini açmak incelemekle devam etti. İleriki zamanlarda bende yapabilirmiyim seviyesine geldi. İlk yaptığım kısa dalgada çalışan bir radyo. Tabii çalıştırması çok kolay olmadı ama elektroniğe devam etmem için yıldırmadı. Elime geçen bütün harçlığımı elektronik dergilere, kitaplara ve elektronik malzemelere yatırmaya başladım. O zamanlar başıma neler geleçeğini anlamam mümkün değildi, ama şimdi farkediyorum ki bu serüvenin sadece bir başlangıcıymış.
Orta okul yıllarında elektronikle ilgili meşguliyetimin yerini, 1984 lerde fırtına gibi esen ev bilgisayarları furyasına kapılmıştım. Büyük gayretler sonucu o dönemin en iyi ev bilgisayarı sayılabilecek Amstrad CPC464 sahibi olmuştum. Artık gündüzler yetmiyor geceler boyunca oyunlar oynuyordum. Zamanla oyun oynamak da tatmin etmiyordu ve bu oyunlar nasıl programlanıyor sorularının bulundunduğu kara deliğine düşmüştüm. BASIC dili ile başlayıp z80 asembli diline kadar uzanan zorlu yolculuğa başlamıştım. BASIC’ te ilk oyunumu o yılların unutulmaz hit oyunu PACMAN’ın bir versiyonu programlamıştım. Çok geçmeden birçok programa algoritmalar ve oyunlar geliştiriyordum, ki bir dergide bilgisayarlala robot kontrolü konusu ile karşılaştım. Tam bu noktada kaderim yazılmıştı, artık hayatımın geri kalan kısmını bu konuları araştırmakla ve geliştirmekle geçirecektim.
Yıllar sonra Üniversitede elektronik mühendisliği okudum, master ve doktora yaptım. Ancak elektroniğe karşı olan aşk ateşimin sönmediğini söyleyebilirim. Hergün yeni konular keşfetmek, öğrenmek ve uygulamak artık mesleğim olan elektroniğin vazgeçilmezlerindendi. Bu WEB sayfasını kurmamadaki amaç yıllardır elde etmiş olduğum bilgi birkimini vakit buldukça, dünyanın en güzel mesleklerinden ve hobiilerinden biri olan elektronik konusunda bilgi paylaşımında bulunmak;
Evet, insan hayatı çok kısadır ama yapmak istediğimiz o kadar çok şeyler var ki …
Hoşcakalın.
Dr. Süleyman Canan
Elektronik Yüksek Mühendisi
In the “Speed Control of DC Motor with ARDUINO + Encoder and L298 DC motor Driver Shield” project in what pins of the arduino have you connected the l298?
Hi Ritam
you may see in the scketch as
int enA = 10;
int in1 = 9;
int in2 = 8;
Sayfaya ilk geldiğimde yabancı bir teknoloji forum sayfasına geldiğimi zannettim. Paylaştığınız bilgilerin kıymetli olması yanı sıra ülkemizde sizin gibi elektronik aşkını sürdürebilen insanlar görmek beni çok sevindirdi.Normalde yorum doldurma alışkanlığım olmamasına rağmen yazamadan geçemedim.
merhaba süleyman bey ccs c forumda hx711 loadcel entegresinin kodlarıyla ilgili mesajlarınızı okudum yanlız o programı ben tam anlayamadım . 24 bit bu slave elemanı ben 877a gibi basıt bir mikro işlemci ile okumak istiyorum yardımcı olabilirseniz çok sevinecem . iyi çalışmalar